Beschermen door het maken van antistoffen!

Na de geboorte krijgen kittens afweerstoffen mee van hun moeder. Deze afweerstoffen nemen in de eerste levensweken langzaam af. Daarom is het belangrijk kittens gedurende de eerste weken van hun leven een aantal maal te vaccineren, zodat ze zelf antistoffen gaan opbouwen. We raden aan om dit op de leeftijd van 9 weken te doen en op 12 weken leeftijd te herhalen.

Om de antistoffen op peil te houden zijn gedurende de rest van het leven ieder jaar herhalingsvaccinaties nodig.

Hieronder vindt u een beschrijving van een aantal veel voorkomende ziektes:

Kattenziekte
Kattenziekte is een ernstige, zeer besmettelijke ziekte. De verspreiding van kattenziekte vindt plaats via de ontlasting en veroorzaakt ernstige buikpijn, diarree en uitdroging. Helaas is een uitbraak soms niet te voorkomen en zorgt het in dat geval ook voor sterfte. Na vaccinatie tegen kattenziekte ontstaat een goede en langdurige bescherming.

Niesziekte
Niesziekte is een aandoening waarbij sprake is van een ontsteking van de voorste luchtwegen. Verschillende virussen en bacteriën spelen een rol. Door het geven van de vaccinatie tegen niesziekte maken we de kans zo klein mogelijk dat uw kat niesziekte krijgt. Als een infectie toch aanslaat zorgt de vaccinatie ervoor dat de verschijnselen gering blijven.

Extra vaccinaties: Bb neusdruppel inenting
Er is een extra niesziekte vaccinatie die met name van belang is als u met uw kat naar shows gaat, uw kat in een pension komt of als u een grote groep katten heeft.

Extra vaccinaties: Rabiës
De vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) moet gegeven worden als u met uw kat naar het buitenland wil reizen. De vaccinatie tegen rabiës is 3 jaar geldig.

In onderstaand vaccinatieschema staat een duidelijk overzicht welke vaccinaties er gegeven moeten worden en welke vaccinaties optioneel zijn. Omdat o.a. de leefomstandigheden en levensfase van invloed zijn op het wel of niet enten tegen bepaalde ziektes (en zo ja, hoe vaak) is het niet mogelijk om een kant en klaar vaccinatieadvies te geven. Ieder jaar als u voor de vaccinatie bij ons bent, zullen we met u bespreken welke vaccinaties op dat moment voor uw kat van belang zijn.