Uitvergroten helpt!

Veel ziektekiemen of afwijkingen aan een huisdier zijn met het blote oog niet te zien. Daarom maken we vaak gebruik van een microscoop. Hiermee onderzoeken we bijvoorbeeld cellen (uit bloed of urine), parasieten (in ontlasting of van huid), maar bijvoorbeeld ook blaasgruis. 

Microscopisch onderzoek van urine

Urinewegproblemen komen veel voor bij honden en katten. Een deel van het urineonderzoek wordt via microscopisch onderzoek gedaan. Onder de microscoop kunnen we bijvoorbeeld bloedcellen, ontstekingscellen, eiwit of verschillende kristallen zien.

Struviet onder de microscoop

Microscopisch onderzoek van de huid

Bij jeuk, kale plekken of andere huidproblemen kan de microscoop ons veel vertellen over de oorzaak. Soms is het mogelijk om een stukje van de huid af te schrapen en dit onder de microscoop te bekijken. Hierdoor zien we soms mijten, schimmels of ontstekingen.

Demodex onder de microscoop

Microscopisch onderzoek van sperma

Soms is het nodig om de kwaliteit sperma van een reu te controleren. Het sperma kunnen we onder de microscoop bekijken om het aantal en de beweeglijkheid van de spermacellen te beoordelen.

Sperma onder de microscoop

Microscopisch onderzoek van een DNAB

Bij het onderzoek naar cellen, ook wel cytologie genoemd, maken wij een Dunne Naald Aspiratie Biopt (ook wel punctie genoemd). De betekent dat wij met een naald cellen uit bijvoorbeeld een bult halen. Vaak wordt dit opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. In sommige gevallen kunnen we ook onder onze microscoop een diagnose stellen.

Vetweefsel onder de microscoop