Meer leren van de urine…
Kleine plasjes, druppels urine verliezen, naast de kattenbak plassen, meer drinken? Het kunnen allemaal redenen zijn om een urineonderzoek te laten uitvoeren.
Door middel van een urineonderzoek kan de dierenarts vaststellen of uw dier last heeft van bijvoorbeeld een blaasontsteking, blaasgruis of een bacteriële infectie.
Hoe wordt een urineonderzoek uitgevoerd?
- Als eerste wordt het soortelijk gewicht van de urine bepaald. Hiermee kunnen we kijken hoe geconcentreerd de urine is.
- Daarna wordt er een urinestrip gedaan. Op de urinestrip worden druppels urine aangebracht waarna de stip in een afleesapparaat gaat. De vakjes van de urinestrip verkleuren en er wordt een uitslag aan gekoppeld. Hieruit kunnen o.a. we de pH (zuurgraad), suiker, eiwitten, ontstekingscellen en het bloed in de urine aflezen.
- Als laatste wordt er ook een sediment gemaakt. Dit doen we door een buisje met urine af te draaien. Hierdoor worden alle deeltjes in de urine naar de bodem gedreven. Deze deeltjes bekijken we onder de microscoop.
De urine van uw huisdier opvangen
Om het onderzoek uit te kunnen voeren hebben we urine van uw huisdier nodig. In de meeste gevallen is 1 milliliter al voldoende, maar uiteraard is wat meer wel erg fijn.
Wel is het zo dat de urine schoon moet zijn. Het moet dus in een schoon potje aangeleverd zijn en het liefst niet van een (vieze) vloer komen.
Voor het opvangen van de urine bij de kat hebben wij speciale korreltjes. Deze kunnen in de (schoongemaakte) kattenbak gedaan worden. Omdat deze korreltjes geen urine opnemen kunt u na het plassen de bak schuin houden, de urine opzuigen in een pipet en deze in het potje doen.
Voor de hond is het het makkelijkst om tijdens het wandelen de urine op te vangen. Zodra u ziet dat uw hond gaat plassen kunt u hier een bakje of soeplepel onder houden. Dit kunt u overgieten in het potje en bij ons langsbrengen.
Vaak is het voor een urineonderzoek niet nodig om met het dier zelf langs te komen.
Lukt het echt niet om urine op te vangen? Een laatste mogelijkheid is om dan een afspraak bij onze arts te maken om te kijken of het op de praktijk lukt. Bij een volle blaas is het mogelijk om een kleine hoeveelheid af te nemen uit de blaas. Dit doen we met behulp van een echo.
Vaak hebben we dezelfde dag nog de uitslag van het urineonderzoek.