Controleren op antistoffen door bloedonderzoek
Bij Dierenkliniek de Laan is het mogelijk om een titerbepaling te laten uitvoeren bij uw hond.
Met deze test meten we of er voldoende antistoffen aanwezig zijn tegen het canine parvovirus (CPV), canine distempervirus (CDV, ofwel hondenziekte) en canine adenovirus (CAV, ofwel besmettelijke leverziekte). Samen noemen we dit DHP. Hiervoor hebben we een kleine hoeveelheid bloed van de hond nodig om te kunnen testen.
Het is bewezen dat het jaarlijks geven van de volledige cocktailvaccinatie (DHP) bij honden niet nodig is. Daarom vaccineren we DHP niet meer elk jaar, maar driejaarlijks.
Wat wel elk jaar gegeven moet worden is de vaccinatie tegen de Ziekte van Weil (leptospirose) en eventueel de neusdruppel tegen besmettelijke hondenhoest. Helaas is er voor deze nog geen betrouwbare titertest beschikbaar, dus blijft het noodzakelijk om deze jaarlijks te geven, ook als er een titerbepaling wordt uitgevoerd.
De vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) moet gegeven worden als u met de hond naar het buitenland reist.
2 keuzemogelijkheden:
- De DHP vaccinatie (bij de volwassen hond) elke 3 jaar herhalen, volgens het voorgeschreven schema van de fabrikant die veel onderzoek heeft gedaan naar de duur van de bescherming. Voordeel is dat het goedkoper is, maar mogelijk niet nodig.
- Met een titerbepaling aantonen of de bescherming tegen Distemper, Hepatitis en Parvo nog voldoende is. Deze keus is iets duurder, maar het voordeel is dat er niet onnodig gevaccineerd wordt. Wel kan het zijn dat uw hond alsnog gevaccineerd moet worden als de waardes niet voldoende zijn.
Bij beide keuzes is het van belang om wel de vaccinatie tegen de Ziekte van Weil en eventueel de vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) of hondsdolheid (rabiës) te blijven geven.
Wanneer kiezen voor een titerbepaling?
– Als u precies wilt weten of de hond volledig beschermd is.
– Als de hond op een eerdere DHP vaccinatie een overgevoeligheidsreactie heeft gegeven.
– Als de hond ziek is (bijv. een auto-immuunziekte).
– Als de hond bepaalde medicatie krijgt die niet samen kan met de vaccinatie.
Of u nu uw hond bij ons laat vaccineren of een titerbepaling laat doen, we werken altijd op maat. We zullen eerst de hond nakijken en met u bespreken wat de wensen zijn. Ook kijken we hierbij naar factoren zoals de omgang met andere honden, reizen naar het buitenland of het volgen van een cursus met de hond.
Titerbepaling bij de kat
Helaas is het bij ons nog niet mogelijk om een titerbepaling bij de kat te laten doen.